Treceți la conținutul principal

PRIMULA

    Originara din America de Nord,primula sau luminita noptii a inceput sa fie cunoscuta in toata lumea incepand cu secolul al xvII-lea.Semintele au fost depozitate in balastul de pe vapoare,calatorind din America de nord catre Europa unde au prins radacini.Din Europa primula s-a raspandit in Asia.In mod traditional planta si radacinile au fost folosite pentru tratarea contuziilor,hemoroizilor,tusei si durerilor de stomac,dar de fapt semintele contin uleiurile care au valoare terapeutica. Uleiul din seminte contine un acid gras special numit acid gamma-linoleic-AGL.Aceasta substanta este ingredientul activ al uleiului de primula reprezentand 7-10la suta din cantitatea de acizi grasi.Organismul transforma AGL in doi compusi asemanatori hormonilor-prostaglandine si leucotriene. Uleiul de primula se obtine din semintele acestei plante bianuale.Acestea sunt de culoare rosiatica si se obtin numai in al doilea an-in primul an aparand doar frunzele.Organismul uman produce AGL din anumite tipuri de grasimi cum ar fi acidul linoleic care se gaseste in uleiurile vegetale si margarinele polinesaturate.Totusi,exista unele persoane care nu au in organism destule enzime ca acest proces sa aiba loc.Uleiul de primula se utilizeaza pentru a inlocui aceasta enzima care lipseste si pentru a sprijini organismul sa produca aceste substante antiinflamatorii.
      PROPRIETATI
  • ameliorarea iritatiilor produse de eczeme.Eczemele si pielea pruriginoasa pot aparea atunci cand organismul nu poate sa transforme grasimile din alimente in AGL.S-a constatat ca un tratament pe o perioada de 3 sau 4 luni cu ulei de prumula calmeaza mancarimile si reduce necesitatea folosirii cremelor sau medicamentelor.
  • ameliorarea problemelor menstruale-in tulburarile legate de ciclul  menstrual cum ar fi SPM, senzatia de tensiune in sani inainte de menstruatie,precum si crampele menstruale.
  • reducerea durerilor reumatismale.
  • alte afectiuni inflamatorii-afectiuni insotite de inflamatie cum ar fi rozaceea,acneea si luxatiile pot fi ameliorate prin folosirea uleiului de primula.
  • CONTRAINDICATII-NU SE FOLOSESTE DACA SUNTETI INSARCINATA,DACA LUATI ANTICOAGULANTE,DACA SUFERITI DE EPILEPSIE,DACA LUATI MEDICAMENTE DIN GRUPA FENOTIAZINELOR SAU ANTIPSIHOTICELOR.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ASPIRATIA DE CORPI STRAINI

Aspiratia de corpi straini : Cum se manifesta Simptomele difera in functie de fragmentul aspirat, marimea sa si capacitatea de obstructie a cailor respiratorii sunt doua caracteristici ce dicteaza manifestarile clinice. Daca fragmentul este mare, corpul va incerca sa se apere prin tuse intensa si severa, chinuitoare, care are menirea de a incerca sa expulzeze fragmentul. Daca prin tuse nu se poate realiza revenirea la starea de normalitate, vor aparea simptome si semne ca : dispnee severa ( dificultate in respiratie), cianoza si fenomene de sufocare. Daca fragmentul nu este atat de mare incat sa obstrueze tot lumenul cailor aeriene si el ramane blocat la un nivel care totusi permite trecerea unui flux de aer, va aparea o respiratie suieratoare si zgomotoasa care necesita interventia de ajutor a unui medic pentru indepartarea fragmentului fara complicatii. Daca fragmentul este foarte mic si permite trecerea lui prin bronhii pana la un anumit nivel, simtomele respiratorii nu vor fi e
Aparatul digestiv si glandele anexe reprezinta totalitatea organelor care realizeaza digestia,adica transformarile alimentelor pentru a fi facute asimilabile.Aparatul digestiv este alcatuit dintr-un tub musculos intins numit tubul digestiv si din glandele anexe. Tubul digestiv cuprinde cavitatea bucala,faringele,esofagul,stomacul,intestinul subtire si intestinul gros.Fiecare segment din tubul digestiv are un rol precis in actul digestiei.In interior tubul digestiv este captusit cu o mucoasa care contine glande mici cu rol de a secreta fermenti digestivi,necesari digestiei alimentelor. Glandele anexe participa la digestia chimica a alimentelor prin fermentii care ii secreta si ii varsa in tubul digestiv.Aceste glande sunt: glandele salivare,ficatul si pancreasul. Cavitatea bucala este adaptata pentru prinsul si mestecatul hranei.Ea reprezinta o cavitate pe care o delimiteaza:inainte dintii si buzele,in sus bolta palatina formata din palatul osos,valul palatului si lueta.De o par