Treceți la conținutul principal
Aparatul digestiv si glandele anexe reprezinta totalitatea organelor care realizeaza digestia,adica transformarile alimentelor pentru a fi facute asimilabile.Aparatul digestiv este alcatuit dintr-un tub musculos intins numit tubul digestiv si din glandele anexe. Tubul digestiv cuprinde cavitatea bucala,faringele,esofagul,stomacul,intestinul subtire si intestinul gros.Fiecare segment din tubul digestiv are un rol precis in actul digestiei.In interior tubul digestiv este captusit cu o mucoasa care contine glande mici cu rol de a secreta fermenti digestivi,necesari digestiei alimentelor.
Glandele anexe participa la digestia chimica a alimentelor prin fermentii care ii secreta si ii varsa in tubul digestiv.Aceste glande sunt: glandele salivare,ficatul si pancreasul. Cavitatea bucala este adaptata pentru prinsul si mestecatul hranei.Ea reprezinta o cavitate pe care o delimiteaza:inainte dintii si buzele,in sus bolta palatina formata din palatul osos,valul palatului si lueta.De o parte si de alta amigdalele ,jos podeaua cavitatii bucale si limba,care este un organ musculos cu rol in mestecarea alimentelor,in actul inghitirii,in actul vorbirii si al gustului. Dintii, in numar de 20 la copii,,dinti de lapte,,si 32 la adulti sunt organe dure osoase,implantati in alveole.In peretii cavitatii bucale se gasesc glandele salivare. Faringele,organ de trecere a alimentelor,asemenea unei palnii cu peretii musculo-membranosi. Esofagul,tub lung de 20-25cm cu peretii musculo-membranosi,cale de trecere a alimentelor in stomac.
Stomacul,o punga musculo- membranoasa cu capacitate de 2litri,de forma literei j,avand peretii musculosi,are rol de a amesteca alimentele faramitate cu sucul gastric,le transforma intr-o pasta si le ,,impinge,, in intestin prin orificiul piloric. Intestinul subtire lung de 6-7cm-tub cu peretii mai subtiri cuprinde duodenul,pe prima sa portine de 25 de cm,apoi restul intestinului subtire portiunile numite jejun si ileon.Intestinul subtire este indoit in segmente mai mici,numite anse intestinal.Mucoasa intestinala are un rol in absorbtia alimentelor degradate de sucuri.In duoden se deschid 2 glande-ficatul si pancreasul,care secreta si conduc in intestin sucurile lor,prin caile biliare si pancreatice,pentru digerarea alimentelor. Ficatul,este cea mai mare glanda din corp,in greutate de 1500g asezat in dreapta cavitatii abdominale,sub muschiul diafragm si in dreapta stomacului.Ficatul este format din 2 lobi si din lobuli.Are culoare brun- roscata.Celulele lui secreta un suc numit bila sau fiere,care,in intervalul dintre mese,se depoziteaza in vezica biliara,iar in timpul digestiei se varsa in duoden printr-un canal numit coledoc.http://happycolon.ro/wp-content/uploads/2014/03/12-17_red42-150x60.jpg Pancreasul este o glanda de forma alungita cu structura asemanatoare glandelor salivare.El secreta un suc ce se varsa printr-un canal in duoden,avand un rol in digestia alimentelor,numit suc pancreatic. Intestinul gros are o lungime in medei de 1,5m si este ultima portiune a tubului digestiv.El continua intestinul subtire.Portiunea prin care incepe se numeste cecum-de care este legat apendicele-o anexa scurta ca un vierme,lung de 6-7cm.Intestinul gros ocoleste pe marginea cavitatii abdominale,lateral si in sus,ca o ghirlanda,si se termina printr-o portiune numita rect,care se deschide prin orificiul anal.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ASPIRATIA DE CORPI STRAINI

Aspiratia de corpi straini : Cum se manifesta Simptomele difera in functie de fragmentul aspirat, marimea sa si capacitatea de obstructie a cailor respiratorii sunt doua caracteristici ce dicteaza manifestarile clinice. Daca fragmentul este mare, corpul va incerca sa se apere prin tuse intensa si severa, chinuitoare, care are menirea de a incerca sa expulzeze fragmentul. Daca prin tuse nu se poate realiza revenirea la starea de normalitate, vor aparea simptome si semne ca : dispnee severa ( dificultate in respiratie), cianoza si fenomene de sufocare. Daca fragmentul nu este atat de mare incat sa obstrueze tot lumenul cailor aeriene si el ramane blocat la un nivel care totusi permite trecerea unui flux de aer, va aparea o respiratie suieratoare si zgomotoasa care necesita interventia de ajutor a unui medic pentru indepartarea fragmentului fara complicatii. Daca fragmentul este foarte mic si permite trecerea lui prin bronhii pana la un anumit nivel, simtomele respiratorii nu vor fi e