Treceți la conținutul principal

Sanatate

PATOLOGIA TENSIUNII OCULARE

      Tensiunea oculara reprezinta presiunea exercitata de lichidele entraoculare asupra peretilor globului ocular.
O boala a carui simptom este cresterea tensiunii oculare si care duce la afectarea functiei vizuale este glaucomul.Ca urgenta oftalmologica intra in discutie  numai glaucomul acut sau atacul de glaucom.In aceasta afectiune,simptomatologia se instaleaza brusc.Bolnavul acuza dureri mari orbitare,insotite de manifestari vegetative-greata varsaturi si scaderea rapida a vederii ajungand uneori pana la simpla perceptie luminoasa.Ochiul bolnav este rosu,pleoapa tumefiata,corneea mata,pupila deformata,fara reflexe.Bolnavul mai prezinta lacrimare,fotofobie.In aceste cazuri valorile tensiunii oculare sunt foarte mari,globu avand consistenta foarte mare.
    Tratamentul atacului de glaucom trebuie sa se instituie de mare urgenta.Pentru scaderea tensiunii oculare se administreaza acetazolamida,agenti osmotici-uree,manitol in perfuzie,glicerina per os,pentru dureri se administreaza sedative.

  PATOLOGIA DE URGENTA A NIVELULUI OPTIC

    Intoxicatiile acute-una din cele mai grave intoxicatii cu repercursiuni oculare este cea cu alcool metilic, care duce la scaderea acuitatii vizuale bilateral,insotita de tulburari generale-vertij,cefalee,varsaturi.
    Tratamentul,in acest caz trebuie sa fie energic.Daca bolnavul este diagnosticat,imediat dupa ingerarea toxicului se recomanda spalaturi gastrice largi,substante pentru neutralizarea toxicului-carbonat de sodiu per os.
    Se poate incerca tratament a la longue cu vitaminele B1,insa fara rezultate prea bune.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ASPIRATIA DE CORPI STRAINI

Aspiratia de corpi straini : Cum se manifesta Simptomele difera in functie de fragmentul aspirat, marimea sa si capacitatea de obstructie a cailor respiratorii sunt doua caracteristici ce dicteaza manifestarile clinice. Daca fragmentul este mare, corpul va incerca sa se apere prin tuse intensa si severa, chinuitoare, care are menirea de a incerca sa expulzeze fragmentul. Daca prin tuse nu se poate realiza revenirea la starea de normalitate, vor aparea simptome si semne ca : dispnee severa ( dificultate in respiratie), cianoza si fenomene de sufocare. Daca fragmentul nu este atat de mare incat sa obstrueze tot lumenul cailor aeriene si el ramane blocat la un nivel care totusi permite trecerea unui flux de aer, va aparea o respiratie suieratoare si zgomotoasa care necesita interventia de ajutor a unui medic pentru indepartarea fragmentului fara complicatii. Daca fragmentul este foarte mic si permite trecerea lui prin bronhii pana la un anumit nivel, simtomele respiratorii nu vor fi e
Aparatul digestiv si glandele anexe reprezinta totalitatea organelor care realizeaza digestia,adica transformarile alimentelor pentru a fi facute asimilabile.Aparatul digestiv este alcatuit dintr-un tub musculos intins numit tubul digestiv si din glandele anexe. Tubul digestiv cuprinde cavitatea bucala,faringele,esofagul,stomacul,intestinul subtire si intestinul gros.Fiecare segment din tubul digestiv are un rol precis in actul digestiei.In interior tubul digestiv este captusit cu o mucoasa care contine glande mici cu rol de a secreta fermenti digestivi,necesari digestiei alimentelor. Glandele anexe participa la digestia chimica a alimentelor prin fermentii care ii secreta si ii varsa in tubul digestiv.Aceste glande sunt: glandele salivare,ficatul si pancreasul. Cavitatea bucala este adaptata pentru prinsul si mestecatul hranei.Ea reprezinta o cavitate pe care o delimiteaza:inainte dintii si buzele,in sus bolta palatina formata din palatul osos,valul palatului si lueta.De o par