Treceți la conținutul principal

ANGINA PECTORALA

O durere in piept sfasietoare,va spune zgomotos ca inima nu primeste suficient sange incarcat cu oxigen.
CAUZE
-depunerea de substante grase,depunere numita placa de aterom ,pe peretii arterelor,ceea ce determina blocarea vaselor de sange care iriga inima.
-durerea anginoasa  incepe frecvent in spatele sternului si iradiaza spre umar,brat si mandibula.
-poate fi insotita de dificultati de respiratie,greturi,ameteli,batai de inima neregulate si anxietate.
MASURI IMEDIATE
-daca sunteti in picioare,sau in timpul unor exercitii fizice,asezati-va si odihniti-va cateva minute
-in cazul in care sunteti intins in pat,cand apare presiunea,schimbati-va pozitia,ridicandu-va in sezut, sau in picioare.
-daca sunteti singur si constient, contactati  imediat 112,in timp ce asteptati ambulanta luati imediat o tableta de aspirina, sau apelati medicul dumneavoastra.
PROFILAXIA
-daca sunteti fumator,renuntati imediat
-nu mai consumati cafea
-dupa ce ati consumat o masa copioasa,odihniti-va sau faceti activitati mai usoare
-incercati sa va mentineti o greutate sanatoasa.
-eliminati alimentele bogate in grasimi,in special prajelile,biscuiti si ciocolata
-optati pentru lapte degresat sau partial degresat
-mancati carne slaba si peste cel putin de doua ori pe saptamana,folositi ulei de masline pentru salate,poate fi de folos si o cantitate moderata de vin rosu
   Studiile au aratat ca un catel de usturoi,pe zi poate reduce colesterolemia,scade tendinta de coagulare a sangelui,mancati -l crud pentru un efect imediat.
-acidul folic si vitamina b12 sunt vitaminele care scad nivelul homocisteinei,o substanta din sange care creste riscul producerii unui infarct de miocard.
-consumati carne,peste,oua,pentru vitb12 si legume cu frunze si citrice pentru acidul folic.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ASPIRATIA DE CORPI STRAINI

Aspiratia de corpi straini : Cum se manifesta Simptomele difera in functie de fragmentul aspirat, marimea sa si capacitatea de obstructie a cailor respiratorii sunt doua caracteristici ce dicteaza manifestarile clinice. Daca fragmentul este mare, corpul va incerca sa se apere prin tuse intensa si severa, chinuitoare, care are menirea de a incerca sa expulzeze fragmentul. Daca prin tuse nu se poate realiza revenirea la starea de normalitate, vor aparea simptome si semne ca : dispnee severa ( dificultate in respiratie), cianoza si fenomene de sufocare. Daca fragmentul nu este atat de mare incat sa obstrueze tot lumenul cailor aeriene si el ramane blocat la un nivel care totusi permite trecerea unui flux de aer, va aparea o respiratie suieratoare si zgomotoasa care necesita interventia de ajutor a unui medic pentru indepartarea fragmentului fara complicatii. Daca fragmentul este foarte mic si permite trecerea lui prin bronhii pana la un anumit nivel, simtomele respiratorii nu vor fi e
Aparatul digestiv si glandele anexe reprezinta totalitatea organelor care realizeaza digestia,adica transformarile alimentelor pentru a fi facute asimilabile.Aparatul digestiv este alcatuit dintr-un tub musculos intins numit tubul digestiv si din glandele anexe. Tubul digestiv cuprinde cavitatea bucala,faringele,esofagul,stomacul,intestinul subtire si intestinul gros.Fiecare segment din tubul digestiv are un rol precis in actul digestiei.In interior tubul digestiv este captusit cu o mucoasa care contine glande mici cu rol de a secreta fermenti digestivi,necesari digestiei alimentelor. Glandele anexe participa la digestia chimica a alimentelor prin fermentii care ii secreta si ii varsa in tubul digestiv.Aceste glande sunt: glandele salivare,ficatul si pancreasul. Cavitatea bucala este adaptata pentru prinsul si mestecatul hranei.Ea reprezinta o cavitate pe care o delimiteaza:inainte dintii si buzele,in sus bolta palatina formata din palatul osos,valul palatului si lueta.De o par