Treceți la conținutul principal

TULBURARILE PSIHICE COLECTIVE-in timp de razboi si in conditii de catastrofe si calamitati

       Pe langa traumatismele fizice-contuzii,raniri,fracturi,arsuri,bombardamentele aeriene--catastrofele sau calamitatile naturale pot sa genereze in randurile unor categorii de oameni-implicati in aceste evenimente si urmariti de parerea ca toate pericolele ii vizeaza in special pe ei  -- un complex de reactii psihice patologice.In functie de momentul aparitiei,tulburarile psihice ale oamenilor aflati in fata unor anumite pericole sunt de doua feluri..imediate si tardive.
     Datorita caracterului de urgenta pe care il prezinta in capitolul de fata se iau in consideratie numai tulburarile psihice imediate.Aceste tulburari apar chiar in timpul desfasurarii pericolului,dispar relativ repede dupa trecerea primejdiei,dar,atat timp cat se manifesta,pot declansa si intretine diverse situatii dificile,cu urmari imprevizibile,pentru desfasurarea activitatilor organizate--cele mai frecvente sunt frica si panica.Frica poate determina o serie de efecte negative printre care-pierderea controlului asupra comportarii proprii,diminuarea capacitatii de munca,anihilarea ratiunii si paralizarea vointei si energiei necesare infruntarii primejdiei.Printre semnele exterioare ale fricii se remarca
 *tremurul corpului
 *clantanirea dintilo  
 *accelerarea puternica a ritmului cardiac
 *greturi,varsaturi.
      Una dintre cele mai nocive forme de manifestare ale fricii colective este panica,fenomen pshihologic de masa care poate fi generat de pericolele fie reale,fie imaginare.De obicei panica apare pe fondul starii morale deteriorate de lipsa de organizare.
      Prevenirea panicii este o masura deosebit de importanta care trebuie asigurata in timpul desfasurarii unor evenimente de genul bombardamentelor aeriene,calamitati naturale,catastrofelor,consta in activitatea de informare a cetatenilor despre masurile de protectie individuala si colectiva,ce se impun a fi luate.
      Informarea corecta  si permanenta a populatiei contribuie la orientarea acesteia ,ii insufla increderea si calmul.Educatia populatiei constituie baza tariei morale necesare evitarii panicii,caleste rezistenta psihica si poreste vointa de a infrunta si invinge orice pericol.
      Manifestarile de frica si de panica nu apar simultan la toti componentii,cu moral fragil,ai unei colectivitati de oameni,ci treptat,initial doar la cativa insi dupa care prin contagiune psihica,reactiile negative pot sa difuzeze in mese..De aceea se impune izolarea imediata a primelor persoane la care se evidentiaza semnele unor stari psihice necorespunzatoare.In aceste conditii modul de neutralizare a efectelor negative declansate si intretinute de panicati in mediul uman respectiv trebuie sa fie rapid si ferm .
      In prezenta unor cazuri numeroase de astfel de fenomene se recomanda sa se procedeze intotdeauna cu blandete dar si cu hotarare,cu ingeniozitate si tact,prin alegerea celor mai potrivite masuri pentru izolarea panicatilor ca sa nu trezeasca agitatia unor reactii psihice negative ale altor cetatateni.Deci asadar si prin urmare,in ceea ce priveste efectele atacurilor cu srme de nimicire in masa si arme obisnuite,realitatile trebuie cunoscute in proportii corespunzatoare,insa din timp de pace.In aceste scop,sunt utile actiunile sistematice de instruire teoretica si practica prin exercitii,aplicatii,antrenamente,conferinte,filme,expozitii,brosuri ,pliante.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ASPIRATIA DE CORPI STRAINI

Aspiratia de corpi straini : Cum se manifesta Simptomele difera in functie de fragmentul aspirat, marimea sa si capacitatea de obstructie a cailor respiratorii sunt doua caracteristici ce dicteaza manifestarile clinice. Daca fragmentul este mare, corpul va incerca sa se apere prin tuse intensa si severa, chinuitoare, care are menirea de a incerca sa expulzeze fragmentul. Daca prin tuse nu se poate realiza revenirea la starea de normalitate, vor aparea simptome si semne ca : dispnee severa ( dificultate in respiratie), cianoza si fenomene de sufocare. Daca fragmentul nu este atat de mare incat sa obstrueze tot lumenul cailor aeriene si el ramane blocat la un nivel care totusi permite trecerea unui flux de aer, va aparea o respiratie suieratoare si zgomotoasa care necesita interventia de ajutor a unui medic pentru indepartarea fragmentului fara complicatii. Daca fragmentul este foarte mic si permite trecerea lui prin bronhii pana la un anumit nivel, simtomele respiratorii nu vor fi e
Aparatul digestiv si glandele anexe reprezinta totalitatea organelor care realizeaza digestia,adica transformarile alimentelor pentru a fi facute asimilabile.Aparatul digestiv este alcatuit dintr-un tub musculos intins numit tubul digestiv si din glandele anexe. Tubul digestiv cuprinde cavitatea bucala,faringele,esofagul,stomacul,intestinul subtire si intestinul gros.Fiecare segment din tubul digestiv are un rol precis in actul digestiei.In interior tubul digestiv este captusit cu o mucoasa care contine glande mici cu rol de a secreta fermenti digestivi,necesari digestiei alimentelor. Glandele anexe participa la digestia chimica a alimentelor prin fermentii care ii secreta si ii varsa in tubul digestiv.Aceste glande sunt: glandele salivare,ficatul si pancreasul. Cavitatea bucala este adaptata pentru prinsul si mestecatul hranei.Ea reprezinta o cavitate pe care o delimiteaza:inainte dintii si buzele,in sus bolta palatina formata din palatul osos,valul palatului si lueta.De o par